Oude Sterrewacht, Leiden

100

 

De ‘oude strerrewacht’ is ontworpen door architect Henri Camp, één van de architecten des Konings in dienst van koning Willem III. Het classisistisch complex is gebouwd naar het voorbeeld van de sterrenwacht van het Russische St. Petersburg en werd in 1861 in gebruik genomen. In de periode 1920-1924 is het verbouwd. het Na het vertrek van de afdeling sterrenkunde in 1974 trad het verval in.

 

Opdrachtomschrijving

  • Schade van de te kopieren houten balusters herstellen
  • Model leuning maken
  • Model voetlijst maken
  • Model hoekstuk maken
  • Mallen maken van de verschillende onderdelen
  • Gieten in kunststeen
  • Transport

 

Bij de grootscheepse restauratie van de oude sterrenwacht moest de balustrade op het dak worden vernieuwd. Hiervoor maakten wij een kopie in kunststeen van de versleten oude houten balustrade van ca 70 m lang. Vanwege het te arbeidsintensieve onderhoud van een houten balustrade werd gekozen voor een vrijwel onderhoudsvrije versie van kunststeen. De opdracht is gerealiseerd in opdracht van Rdrie olv Coen Terlouw.

 

101
102

 

We gebruiken meerdere balusters voor de kopieën, elke baluster is nét anders van vorm, zo behouden we de ‘natuurlijk houten ’ uitstraling, dus levendigheid, in de balustrade. De leuning en voetlijst maken we opnieuw: deze zijn te ver versleten. Uit elke mal worden zo’n 50 afgietsels van de baluster gemaakt. Het is zorg om deze vormvast en robuust te maken om de druk aan te kunnen van de relatief zware massa, elke gegoten baluster zal zo’n 20 kg wegen.

 

Om de gietnaad minder in het zicht te hebben wordt de gietnaad dwars’ gemaakt ipv diagonaal, dit heeft als nadeel dat de mal moeilijker lost van het onderste blok. Verder zorgt en de v vorm aan de onderkant voor extra maldeel. Ook de steunmal die gemaakt wordt om de plastische siliconen als een kuras te steunen moet de kracht van het storten kunnen weerstaan.
De siliconenrubber zorgt voor een gladde giethuid en makkelijke ‘lossing Omdat de mortel niet aan de siliconen hecht en het rubber plastisch blijft.

 

201
202

 

Omdat de delen van de oude leuning en voetlijst niet aan de eisen van de architect voldoen, worden volgens tekening nieuwe modellen gemaakt. Ook zijn er in de nieuwe constructie hoekstukken nodig. De modellen van de lijsten worden gemaakt van houten plaatmateriaal. De onderkant van de leuning zichtbaar zal blijven kan de ‘vuile kant’; de stortkant van de mal, niet de onderkant zijn, maar zal de ‘stort’opening aan de aansluitkant(kopse kant) worden gemaakt. Het wordt dus een staande mal ipv een ‘bakmal’. Een bakmal is eenvoudiger te maken en hoeft maar te bestaan uit één deel.

 

301
302
303

 

De staande mal moet ivm de profilering uit twee delen bestaan, én de druk op de mal is veel hoger, vanwege een ‘staande kolom van erg zwaar materiaal. Zodoende moet ook de steeunmal zwaarder worden uitgeveord. Deze wordt gemaakt van kneedepoxy verstevigd met een ijzeren constructie. De hoekstukken kunnen wel geoten worden met een bakmal uit één deel. Het model van de voetlijst wordt gemaakt van hout.

 

401

402
501