Keramische band ‘Stilleven’ | Piet Buys, Breda

Panorama_Piet_Buys2

 

Ook de keramische band van de Bredase kunstenaar Piet Buys (1928) moest worden gered toen de oude huishoudschool Regina Pacis aan de Dr. Struyckenstaat (heuvel 100) in Breda moest wijken voor stadsvernieuwing. Ook dit werk uit de vijftiger jaren is een typisch voorbeeld van kunst uit de wederopbouw.

 

Het bestaat uit keramiek tegels gemonteerd op beton en hing boven de zij-ingang van de school. De tegels zijn gewoon hardgebakken tegels die werden gebruikt in keukens en badkamers. Dit soort materiaalgebruik is zeer typerend voor de wederopbouwkunst. Het stilleven ontleend zijn kracht aan de eenvoud zowel in figuratie als materiaalgebruik. De kunstenaar Piet Buys heeft vele monumentale werken uitgevoerd in de naoorlogse periode oa. in samenwerking met de architect Mol.

 

Het werk is met een gedeelte van de betonnen band uitgezaagd en herplaatst in de hal het appartementen complex van woningbouwvereniging Laurentius. Restauratie beeldhouwwerken Breda heeft het tableau gereinigd en het fond geëgaliseerd en gevoegd.

 

Pietbuys_zoom01
Pietbuys_zoom02